Újra István a király
2014-03-31 22:31:09

Újra István a király

Az emberek mindig azt mondogatják, hogy az életben mindent ki kell próbálni, amit a „Sors” elénk rak. Így van ez valahogy a tánccal is. Nem elég, ha valaki csak egy műfajban mozog otthonosan, változatossá kell tenni azt és kipróbálni más zenei stílusokat és táncokat.
A Szélrózsa néptáncegyüttes is kipróbálhatta magát - egy eddig ismeretlen területen – ami új kihívást jelentett az egész csoport számára.
2003 telén Kaba nagyközség gondolt egy merészet és elhatározta, hogy kabai szereplőkkel színpadra viszi Szörényi - Bródy: István a király című rockoperáját. Ez ügyben keresett fel bennünket az ötlet megálmodója Borbély Gyula. Felkért, hogy szerepeljünk a készülő produkcióban. A csoport azonnal igent mondott.
A próbák már februárban elkezdődtek, hogy az augusztus 20-ai premierre az alkotás készen álljon. A produkcióra több mint 200 szereplőt sikerült összeverbuválni. A téli időszakban a Kabai Mácsai Sándor Művelődési Ház és a Földesi ÁMK adta a helyet a próbákra, később már a szabadban - a leendő színpadon - gyakoroltunk. A rendező a kabai származású Porcsin László, a koreográfus pedig Laczó Zsuzsa (Harangozó–díjas) táncpedagógus volt. A próbák alatt igazán összeszoktunk, mind a többi táncossal, mind pedig a koreográfussal, akiben egy nagyon kedves és türelmes embert volt szerencsénk megismerni. Nagyon sok új barátság született, ami még jobban erősítette a két település közös munkáját.
Ahogy közeledett a kitűzött határidő, úgy sűrűsödtek a próbák. A szereplők – időt és energiát nem sajnálva – estébe nyúlóan próbáltak. Mindenki próbálta tudásának legjavát adni, hogy még szebb és jobb legyen a végeredmény. Visszagondolva bizton állíthatom, hogy az lett.
Elérkezett a premier. Kaba lakossága már reggeltől készült a nagy eseményre. A bemutató és a városavatás is e napra esett, hiszen a „művet” a várossá válás tiszteletére készítették, hogy még emlékezetesebb legyen. Szűcs Béla Kaba polgármestere vette át a város kulcsát Lambert Mónika belügyminiszter asszonytól. A Szélrózsa néptáncegyüttes és a kabai Mazsorett csoport színesítette a délelőtti eseményt.
Az előadás este 9 órakor kezdődött, hogy a különleges fénytechnikák még jobban érvényesülhessenek. A másik érdekesség a nagy kivetítő volt, ahol folyamatosan peregtek a képek, ezzel is még látványosabbá téve az egész produkciót. A közönség felállva vastapssal és ovációval jutalmazta ezt a nem mindennapi amatőr előadást. És itt ki szeretném emelni, hogy amatőr, mert a főszereplőktől az utolsó táncosig mindenki az volt, és mégis fel tudtunk mutatni egy olyan produkciót, ami igazán egyedülálló volt a maga nemében.
Az István a királyt még kétszer adtuk elő. Az egyiket szintén Kabán a másikat pedig Erdélyben Kaba testvérvárosában Élesd-Hegyközcsatár mellett. Az előadás felejthetetlen volt mindenki számára. Nagyon jó érzés volt látni, hogy több mint 8000 ember kíváncsi a mi előadásunkra. Sokan zászlóval érkeztek és kifeszítve vagy ép büszkén lengetve, mutogatták felénk, hogy igen mi is magyarok vagyunk. Zárásként elénekeltük a Székely himnuszt, amivel mi mondtunk köszönetet minden megjelent embernek.
És most újra itt a lehetőség, hogy újra színpadra vigyük az István a királyt. Kaba városa ismét szeretné bemutatni, megismételve – vagy talán túlszárnyalva – az első sikereket. Habár főszereplők és táncosok is cserélődtek, azért bízok a sikerben.
Szeretném a közönséget újra felállva, tapsolva látni. Augusztus 19-én kiderül lesz-e.

/Borbély László/