Egy barátság születése Erdélyben
2014-03-31 22:29:59

Egy barátság születése Erdélyben

Februárban küldöttség érkezett Földesre,unwatch.pl akik megnézték a Szélrózsa Táncegyüttes próbáját is. Akkor még nem tudtuk, hogy a találkozó új dolgokat hozz majd számunkra. A delegáció Erdélyből (Marossárpatakról) jött el hozzánk, hogy a két település között testvértelepülési kapcsolatot építsen ki. Ennek részét képezte a július 10-én és 11-én Marossárpatakon tartott hivatalos szerződéskötés is, amire a táncegyüttest is meghívták.
Indulásunk 11-én hajnalban volt, és a fellépésünk még aznap délután megtörtént. A település szívélyesen fogadta kis csapatunkat, ami jó érzéssel töltött el mindenkit.
A táncainkat a kis Magyarország repertoárjából válogattuk össze, úgy mint, Hortobágyi, Jászsági, Hajdúsági és Palóc. A csapat összetétele megváltozott és itt a fiatal táncosainknak több szerep jutott, és minden új és régi tag kivette részét a felkészülésből. A bemutatkozás jól sikerült, amit a közönség hangos tapsa és ovációja is elárult.  A napot tűzijáték és utcabál zárta.
A házigazdáink a marossárpataki néptánccsoport tagjai voltak, akik az ott tartózkodásunk minden napjára terveztek programokat, hogy jobban megismerhessük kultúrájukat és hagyományainkat. Vendéglátóink mindent megtettek azért, hogy a legteljesebb mértékben jól érezzük magunkat. (Ezúton ezt nagyon szépen köszönjük. a szerk.)
Első napon az eső minden programot törölt, de alkalmat adott, hogy a tánccsoport családias hangulatban egy egész délutánt átbeszélgessen, lehetőséget adva arra, hogy jobban megismerjük egymást. Sokat segített a csoport összetartóerejének.
Segesvár és Marosvásárhely kulturális értékeit néztük meg a rákövetkező napokban, majd az indulást megelőző délutánon egy csodálatos gyalogtúrát tettünk Marossárpatak lélegzetelállító tájain.  A napokat közös táncházzal, énekléssel majd beszélgetéssel töltöttük el.
Sajnos minden jónak végeszakad egyszer, és nekünk is haza kellett jönni, de a marossárpataki csoportot meghívtuk az V. Kárpát-medencei vőfélytalálkozóra, amit nagy örömmel el is fogadtak. Megígérték, feltétlenül eljönnek.
Az ott töltött 5 nap jó alkalom volt arra, anycopy.org hogy új barátokat szerezzünk, új kapcsolatokat építsünk ki (csoporton belül és kívül egyaránt) és összekössön két települést, akik elmondhatják, hogy testvérek lettek.