30 éves a Szélrózsa néptáncegyüttes 2006
2014-03-31 13:05:56

30 éves a Szélrózsa néptáncegyüttes

Talán nem vagyok elfogult, audemars piguet replica watches ha azt írom: Ez igen, ez már valami! Kevés amatőr tánccsoport büszkélkedhet ilyen korral. Az pedig még szebbé teszi, hogy egy község – és nem város – csoportjáról beszélünk.

1976-ban alakult baráti társaságból és olyan emberekből, kiket éltetet a néptánc. Krizsán Mihály vállalta el a csapat vezetését. Azt meg kell jegyezni, hogy a megalakulás és a kezdeti sikerek is Misi bácsi nevéhez fűződnek. Majd a csoport irányítását Nagy József vette át. 1997-es kabai Szüreti bál után bővült ki a csapat a kabai táncosokkal, majd később a környező településekből is érkezetek új tagok.

1999-ben pályázat útján szakmai segítséget kaptak Gyönyörű Zsigmond személyében, aki akkor a Hajdú Népi Együttes senior csoportjának táncosa volt. Szakmai hozzáértését dicséri, hogy 2000-ben a Sárréti Néptáncfesztiválon a Vándordíjjal térhettek haza, majd ugyanebben az évben vendégszerepelhettek Dániában.

2001-ben ugyanitt a Különdíjat szerezte meg az együttes. A csoport azóta kijutott Franciaországba, Spanyolországba és Németországba.

2007. március 17-én a Karácsony Sándor ÁMK-ban bemutatták „Kivirágzott a pásztorbot” címmel jubileumi műsorukat, melyen részt vettek a jelenlegi, régi és Művészeti iskola táncosai. A több mint 100 fős gárda 3 órás műsorral szórakoztatta a teltházas közönséget. Repertoárjukban Mikepércsi, Hortobágyi, Somogyi, Szatmári, Felvidéki és Mezőségi táncok szerepeltek.
A Pántlika és Kiskökény tánccsoport előadásában Somogyi ugróst valamint Moldvai táncokat és Jászságit láthattak a nézők.

Földes község hagyomány- és táncszeretete nagy tettekre sarkalja a lakosait – ahogy régen, úgy most is – amivel egyre nagyobb hírnévre tesz szert.

Reméljük,led home lighting még sokáig fogják ápolni a magyar kultúra értékeit és fenntartják annak „követét” a Szélrózsa Néptáncegyüttest.

Borbély László